Tko je Danijel?

Heh, što reći o sebi? Najteže je kada te netko pita tko si, što si, i slično. Neznaš što da odgovoriš, a da ne ispadne da se hvališ, ili možda da si narcisoidan il' nedaj bože, iskompleksirani lik... Pa, eto, pokušat ću to izbjeći :o)

 

Zovem se Danijel Reponj, i rođen sam u Zagrebu, u doba kad se Rock & Roll slušao na veliko i nosile hlače s nogavicama "na zvono". Vrtić sam pohađao u Virovitici, jednako kao i osnovnu školu "Vladimir Nazor". Nakon toga, išao sam u srednju školu gdje sam završio drvni smjer i postao "drvno tehnološki stručni radnik za strojnu obradu drva finalnog smjera" ma što god to značilo. Kad bi me netko pitao, ja velim - stolar. Što ćeš, bilo je to vrijeme školstva Stipe Šuvara, "bratstva i jedinstva"... Ma, sve je jasno.

 

Vojsku sam odslužio u Štipu. Pitate se gdje je to? Heh, pitao sam se i ja kada sam dobio poziv. Baš sam bio na kampiranju u Jelsi, na otoku Hvaru, kadli sam dobio telegram. U telegramu je pisalo da idem u Štip i da se hitno vratim doma. Kak' sam imao autokartu ex Yu, otvorio sam ju i pretpostavio da je taj famozni Štip u Sloveniji. Joooj kak' sam se prevario. Ne samo da nije bio u Sloveniji, neg' je bio na sasvim drugom kraju bivše nam države. U Makedoniji! Ma ima valjda metar na karti! Ma, zadnja točkica u donjem kutu karte! Ma... Tamo sam izgubio 13 mjeseci i 22 dana svoga života. Jeste li vidjeli u western filmovima kako vjetar kotrlja suho grmlje? Zmije? Paukove? Škorpione? Ma sve vam to ima i tamo gdje sam bio u vojsci. U ljetu se temperature podignu i do preko 40 stupnjeva u hladu. Eto, to je taj Štip. Usput, znate li što označava kratica ŠTIP? Ne znate? Šuti Trpi I Pati. :o)

Poslije vojske sam radio u virovitičkom TVIN-u sve do 1991. godine, kada sam prešao u MUP RH i postao mupovac kak' su nas zvali čede. U ratu sam ratovao i pokušao primijeniti ono što su me učili u vojsci. Moram reći da sam zahvaljujući tome, makar znao s kakvim "ljudima" imam posla. Kao pripadnik policije Policijske uprave Bjelovar, policijske stanice Virovitica, (tak' se to onda zvalo) ratovao sam na pakračkoj bojišnici... No, dosta o ratu, o tome ionako svi sve znaju. Sada radim u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj. I ne, nisam "murjak koji piše kazne" :o)

 

 

 

Imam ja i hobije :o) Nekima sam se bavio, a nekima se bavim. Na primjer, astronomija. Astronomijom sam se "zarazio" još u osnovnoj školi. Tako sam se učlanio u Astronomsko-astronautičko društvo "Mirko Daniel Bogdanić" u Virovitici. Onda sam kupio i teleskop. Pa sam gledao kroz teleskop (blejao u zvijezde) kak' bi to neki slikovito rekli :o) Specijalizirao sam se za patrolna promatranja Sunca. Osim toga, uključio sam se i u projekt traganja za vanzemaljskim civilizacijama - SETI@home.

 

Tamo, osamdesetih godina prošlog stoljeća (ovo zvuči kao da sam star barem dva stoljeća he, he...) kupio sam kompjuter. E, to je bila legenda od kompjutera. Sinclair ZX Spectrum 48k. Ma ludnica. Platio sam ga 400 njemačkih maraka ili u današnjem novcu, oko 200 eura. Stric mi ga je iz Njemačke prošvercao ispod tepiha Mercedesa :o) Sad, il' je Mercedes bio tak' vel'ki, il' je kompjuter bio tak' mali :o) Sjećam se da ga nisam mogao priključiti na svoj kazetofon jer je imao 6 mm konektor, a Spectrum je imao kabel s konektorom od 3,5 mm. No, snalažljiv kakav sam bio, bacio sam se na posao i od komada letvice, malo lima, lemilicom, par čavlića i komada kabla, napravio adapter preko kojega sam to sve uspio "pokopčati" i stvar je proradila od prve.

Eto, iz priloženoga se vidi da sam imao zanimanje i za elektroniku, pa sam tako pomalo sklapao i razne uređaje kao što su Light-show, regulator za lemilicu, a neke nisam nikada dovršio (regulirani ispravljač) ne zato što to nisam znao napraviti, nego sam izgubio volju stalno putovati u Zagreb i trčati po trgovinama i sakupljati elektroničke elemente i kopati po starim radijima i televizorima, ne bih li možda pronašao kakav "divlji" otpornik ili diodu... Onda se to tako nabavljalo. E, to su bila vremena :o)

 

Kak' to obično biva, jedno vuče drugo, tako sam se počeo zanimati i za radio-amaterizam pa sam se upisao i u sada bivši, radio klub YU2EJK u Virovitici, gdje sam pronašao ljude koji su mi pomogli da savladam te "čarobne kutije", telegrafiju, antene... Kako nisam imao baš puno novca, kupio sam CB radio stanicu. Znam da ona baš nije omiljeno sredstvo komuniciranja kod pravih radio amatera, ali, koliko para toliko muzike. "Prave radio stanice" u klubu, "neprave" kod kuće. Ma, kombinacija "ugodno s korisnim" se pokazala kao prava stvar. Jedno iskustvo više. Bavio sam se i streljaštvom, osvojio značke dobar i odličan strijelac, vidio da i to znam pa odustao, nije mi više bilo zanimljivo :-)

Početkom 21. stoljeća (joooojjj... kak' sam to lijepo sročio he, he...) ili točnije, 2001. godine pala mi je na pamet jedna ideja - da napravim web stranice. E, sada, o čemu bih ja pisao na svojim stranicama? Pitanje koje još i danas muči mnoge webmastere diljem cijeloga svijeta :o) Tada sam skužio da ima vrlo malo stranica o mome gradu, pa sam odlučio obraditi tu temu a, što možete, jelte, vidjeti ovdje :o) Koliko sam u tome uspio, procijenite sami. Sklepao sam ja još nekoliko webova i bio učesnik u nastanku nekoliko raznih projekata. Neki od njih više ne postoje, tako je to na dinamičnom web prostoru. Ovdje ću ih samo nabrojati, tek toliko da vidim mogu li ih se sjetiti :-)

 

Da vidimo...
- 10.10.2001. godine proradile su stranice pod imenom D@nijel online,
- 23.04.2003. godine, iste, potpuno prerađene, pojavile su se pod imenom D@nijel.info (v1 i v2),
- 07.01.2009. godine, opet potpuno prerađene, pojavile su se pod imenom Danijelov brlog.
- 2002. godine Virovitica.net, prvi, i dan danas jedini pravi ISTINSKI NEOVISNI virovitički web portal,
- onda stranice Euromedia i WEB ring na kojima se nalazio legendarni prvi pravi virovitički forum,
- Virovitica online,
- 31.01.2006. godine astronomski web portal Zvjezdarnica, najveće okupljalište astronoma, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, s najvećim forumom za astronome - AstroForumom,
- 08.08.2008. godine Virovtica, jedine stranice takve vrste u Hrvatskoj, koje govore o povijesti jednoga grada, Virovitice, s najvećom zbirkom starih fotografija iz prošlosti grada.
- i na kraju, 28.04.2011. godine Svijet fotona, moje web stranice s blogom, posvećene fotografiji na kojima se nalaze moje najbolje fotke.

 

Eto, to sam ja, viđen svojim očima. Dal' sam to stvarno ja, možete ali i ne morate vjerovati. Ostavljam vam na volju ;-)